Είναι μικρόσωμο εσπεριδοειδές δέντρο αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δέντρων διαφορετικών ειδών. Οι βλαστοί της είναι σχετικά ευλύγιστοι. Οι καρποφορώντας βλαστοί, λόγω υπερβολικής καρποφορίας, είναι δυνατόν να λυγίσουν και να φτάσουν μέχρι το έδαφος ή ακόμα και να αποκολληθούν ολόκληροι βραχίονες.
ΚΛΙΜΑ: η μανταρινιά και τα υβρίδιά της αντέχουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι τα άλλα εσπεριδοειδή. Υπάρχουν όμως ποικιλίες, που είναι λιγότερο ανθεκτική από ότι η πορτοκαλιά. Επίσης παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ειδών και ποικιλιών μανταρινιάς, όσον αφορά την αντοχή σε ψύχος.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ: συνήθως πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας πάνω στο κατάλληλο υποκείμενο.
ΑΝΘΗΣΗ: σε περιοχές με ψυχρό χειμώνα ή περίοδο ξηρασίας τα νεαρά δένδρα της μανταρινιάς εισέρχονται γρήγορα στην καρποφορία. Αντίθετα σε περιοχές με ήπιο – θερμό χειμώνα αργούν να μπουν στην καρποφορία, γι’ αυτό συνήθως εφαρμόζεται δακτυλίωση. Σε τροπικές περιοχές τα άνθη της μανταρινιάς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε διάφορες εποχές του έτους ακολουθώντας τους κύκλους βλάστησης. Σε περιοχές όμως όπου επικρατεί ψυχρός χειμώνας ή εναλλαγή ξηρής και υγρής περιόδου, τα δέντρα ανθίζουν μια φορά.
ΚΛΑΔΕΜΑ: Συνήθως εφαρμόζεται « κλαδοκάθαρος », δηλαδή αφαίρεση πυκνών, προστριβόμενων ή και ξηρών βλαστών.
ΚΑΡΠΟΣ: όταν ο καρπός ωριμάσει γίνεται χαλαρός και τραχύς . Λόγω της ευπάθειας του φλοιού ο καρπός χρειάζεται προσεκτική μεταχείριση κατά την συγκομιδή, μεταφορά και εμπορία. Η γεύση των μανταρινιών επηρεάζεται δυσμενέστερα από ότι των πορτοκαλιών όταν οι επικρατούσες θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη των καρπών είναι χαμηλές..Η ποιότητα του καρπού υποβιβάζεται αν αυτός μείνει επάνω στο δέντρο επί μακρύ χρονικό διάστημα ( ο φλοιός φουσκώνει και τραυματίζεται εύκολα, η σάρκα χάνει το χυμό και την οξύτητά της).
Κυριακή Α.
Μπράβο Κυριακή Α. για την εξαιρετική εργασία σου ! !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου