Είναι καλλωπιστικό και φυλλoβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, το βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Συνεχίζοντας ο βλαστός αρχικά. Είναι τρυφερός και πράσινος ενώ αργότερα σκληραίνει και αποξηραίνεται. Ο Βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια. Τα άνθη βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της ενώ σιγά σιγά ανοίγουν και ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα άσπρο, κόκκινο, ροζ, κίτρινο. Το χρώμα των λουλουδιών τους είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς.
Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Με παράριζα, με σπέρματα ,με καταβολάδες με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από ομορφιά της και τα ευωδιαστά άνθη παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλα της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα ροζ κυρίως πέταλα των τριαντάφυλλων μπορούν να γίνουν και γλυκό.
Τατιάνα Μ.
Συγχαρητήρια Τατιάνα Μ. για την εξαιρετική εργασία σου! !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου