Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

31 Μαΐου 2012

Η ακρόπολη των Μυκηνών

 Στην Πελοπόννησο, στη βόρεια πλευρά του κάμπου του Άργους, βρίσκονται οι Μυ­κήνες.Σήμερα εκεί υπάρχουν μόνο ερείπια. Όμως, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε εκεί μια σπουδαία πόλη, που ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Η ακρόπολη των Μυκηνών χτίστηκε πάνω σε ένα λόφο και ήταν περιτριγυρισμένη από γερά τείχη.
Ήταν τόσο μεγάλες οι πέτρες αυτών των τειχών, που οι άνθρωποι πί­στευαν ότι θα τα έφτιαξαν κύκλωπες. Γι' αυτό τα λένε μέχρι σήμερα κυκλώπεια τείχη.
Τη μεγάλη πύλη του τείχους στόλιζαν δυο πέτρινα λιοντάρια, που παραμένουν στη θέ­ση τους μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η περίφημη πύλη των λεόντων.
Μέσα στην ακρόπολη βρισκόταν το ανάκτορο, όπου κατοικούσε ο βασιλιάς με την οικογένειά του. Στο ισόγειο του ανακτόρου υπήρχε μια μεγάλη αίθουσα, το μέγαρο. Εκεί ήταν ο θρόνος του βασιλιά.
Στο κέντρο της βρισκόταν μια στρογγυλή εστία, όπου έκαιγε η φωτιά. Εκεί ο βασιλιάς έκανε συμπόσια και διασκέδαζε με τους φίλους του. Δίπλα από το μέγαρο υπήρχαν πολλά δωμάτια και λουτρά για τη βασιλική οικο­γένεια. Οι τοίχοι του ανακτόρου ήταν στολισμένοι με όμορφες τοιχογραφίες που πα­ρίσταναν πολεμικές σκηνές και σκηνές κυνηγιού.
Τοιχογραφία Μυκηναίας - Ακρόπολη Μυκηνών

Η προσωπίδα του Αγαμνέμονα

Μυκήνες, κάτω ακρόπολη.
Ο "Κρατήρας των πολεμιστών" 13ος αιώνας π.Χ. 


Μέσα στην ακρόπολη υπήρχαν και αποθήκες, εργαστήρια, θησαυροφυλάκια, σπί­τια για τους φρουρούς, τους αξιωματούχους και τους τεχνίτες, υπόγειες δεξαμενές νερού και το ιερό των θεών.Η πόλη των Μυκηνών, όπου ζούσε ο λαός, ήταν χτισμένη γύρω από την ακρόπολη. Οι κάτοικοι όμως, όταν πλησίαζαν εχθροί, έμπαιναν όλοι μέσα στην ακρόπολη για προστασία.

Δείτε το παρακάτω ντοκιμαντέρ που έχει ως θέμα την παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ και των ΤΑΦΩΝ στις ΜΥΚΗΝΕΣ. Ο αφηγητής κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην παρουσία του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ και στις ανασκαφές του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ. Η περιήγηση ξεκινάει από την περίφημη ΠΥΛΗ των ΛΕΟΝΤΩΝ, όπου αναλύεται η κατασκευή της, και ακολουθεί η παρουσίαση Βασιλικού Τμήματος του ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ και η επίσκεψη στο μουσείο όπου φιλοξενούνται τα χρυσά ευρήματα των τάφων. Στη συνέχεια, γίνεται παρουσίαση των ΤΑΦΩΝ, του θρησκευτικού κέντρου των ΜΥΚΗΝΩΝ, των θεμελίων του Ανακτόρου, του ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ της ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ, του ΜΕΓΑΡΟΥ των ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ, των υπόγειων ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ και αναλυτική παρουσίαση του ΤΑΦΟΥ του ΑΙΓΙΣΘΟΥ. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με τον ΤΑΦΟ του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ και την αναφορά της αφηγήτριας στα ευρήματα του βασιλικού τάφου.

Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
                                              (Διάρκεια 30 λεπτά)


Η ακρόπολη των Μυκηνών - Σχεδιάγραμμα μαθήματος


29 Μαΐου 2012

Οι Αχαιοί πήγαν και στην Κύπρο


Κύπρος
Για πολλά χρόνια οι Μυκηναίοι έμποροι ταξίδευαν στην Κύπρο κι έπαιρναν από εκεί χαλκό.
Το πολύτιμο αυτό μέταλλο υπήρχε άφθονο στο νησί.
Αργότερα πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί. Έφτιαξαν αρκετές πό­λεις και γύρω τους έχτισαν ψηλά τείχη.
0.jpg
Έγκωμη
Ο αρχαιολογικός χώρος της Έγκωμης αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο.Στην πόλη αυτή βρέθηκαν μεγάλα πετρόκτιστα κτίρια, δρόμοι, ναοί, οχυρωματικά έργα, τάφοι, πλούσια ευρήματα και έργα τέχνης.Ανάμεσα σ΄ αυτά ξεχωριστή θέση έχει ο μικρός χάλκινος θεός με το κερασφόρο κράνος, θαυμάσιο έργο γλυπτικής της εποχής αυτής. 

Κίτιο
Οι πιο σπουδαίες πόλεις ήταν η Έγκωμη και το Κίτιο.
Πολλοί Μυκηναίοι τεχνίτες, αγγειοπλάστες και χαλκουργοί, πήγαν στην Κύ­προ, έφτιαξαν εργαστήρια και εργάζονταν εκεί. 

03-03-12-05-f3.jpg
Μυκηναϊκός κρατήρας πρώιμου ζωγραφικού ρυθμού από την Έγκωμη. Είναι γνωστός ως ο «κρατήρας του Δία». Γύρω στο 1.400 π.Χ. Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία.
Μαζί με τις οικογένειές τους έφεραν στην Κύπρο και τη θρησκεία τους και τις συνήθειες της ζωής τους. Από αυτούς έμα­θαν οι Κύπριοι και την ελληνική γλώσσα που τη μιλούν μέχρι σήμερα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Κύπρο τα ερείπια πολλών μυκηναϊκών πόλεων και πολλούς θολωτούς τάφους με χρυσά κτερίσματα, σαν αυτούς που βρήκαν και στις Μυκήνες.

26 Μαΐου 2012

Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιά μας !

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας από την ενότητα "Του κόσμου το ψωμί"  οι μαθητές της τρίτης τάξης (Γ1)  επισκεφτήκαμε το φούρνο του κ. Σίμου Μαλακάκη.

Η μέρα ξεκίνησε ετοιμάζοντας τις ερωτήσεις που θα έκαναν αργότερα στο φούρναρη και συνεχίσαμε με την επίσκεψη στο αρτοποιείο, έναν παραδοσιακό φούρνο.

Εκεί αφού μας ξενάγησαν στο χώρο του αρτοποιείου, οι μαθητές πήραν συνέντευξη από τον κ. Σίμο για το παραδοσιακό επάγγελμα του φούρναρη. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού καθώς και λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού:
Για την παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιείται αλεύρι μαζί με νερό, μαγειρικό αλεύρι και προζύμι. Το καλύτερο ψωμί γίνεται με σιτάλευρο. Το σιτάλευρο εκτός από άμυλο και τις άλλες ουσίες, περιέχει και μία άλλη λευκωματούχα ουσία, τη γλουτένη, που κάνει ελαστική τη ζύμη. Το αλεύρι, η κυριότερη ύλη του ψωμιού, ανακατεύεται και ζυμώνεται με νερό, το αλάτι και τη μαγιά με το χέρι ή με ζυμωτικά μηχανήματα. Το ζύμωμα τερματίζεται όταν το ζυμάρι αποκτήσει κανονική πυκνότητα.
Αφήνεται επί μιάμιση ώρα πριν ψηθεί για να υποστεί ζύμωση και να φουσκώσει. Η ζύμωση προκαλείται από τη μαγιά. Κόβεται έπειτα σε κομμάτια και πλάθεται σε ψωμιά. Τα ψωμιά ψήνονται σε φούρνους σε θερμοκρασία 200 βαθμούς έως 250 βαθμούς. Το ψήσιμο διαρκεί συνήθως μια ώρα. Όλοι οι μικροοργανισμοί της ζύμης με το ψήσιμο καταστρέφονται. Το φούσκωμα του ψωμιού οφείλεται σε μετατροπή του αμύλου σε σάκχαρο. Το σάκχαρο μετατρέπεται σε οινόπνευμα και σε διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο διαστέλλεται από τη θερμότητα και προκαλεί το φούσκωμα του ψωμιού. Αυτό κάνει το ψωμί πορώδες.
Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού καθώς και τα μηχανήματα που βοηθούν στη διαδικασία αυτή. 


Τα ίδια τα παιδιά έπλασαν το ζυμάρι κι έφτιαξαν με πολλή όρεξη διάφορα σχήματα ψωμιού.

Φύγαμε έχοντας λύσει τις απορίες μας για την παραγωγή του ψωμιού και παίρνοντας τα δικά μας ψωμιά, αφού τα δοκιμάσαμε καταλήξαμε ότι ήταν  τα πιο γλυκά ψωμιά του κόσμου !!

Άσκηση εμπέδωσης - Το πιο γλυκό ψωμί

Μπορείς να εντοπίσεις τα ορθογραφικά λάθη στο παρακάτω κείμενο της ενότητας ;


23 Μαΐου 2012

Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες - Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Όταν ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός πολιτισµός βρίσκονταν στην ακµή τους, ένας νέος λαός, οι Αχαιοί, ήρθαν από το Βορρά κι εγκαταστάθηκαν στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. 
Οι Αχαιοί γνώρισαν τον Κυκλαδικό και το Μινωικό πολιτισµό και εντυπωσιάστηκαν. Έµαθαν πολλά πράγµατα από τους Κυκλαδίτες και τους Μινωίτες και δηµιούργησαν το δικό τους πολιτισµό που ονοµάζεται Μυκηναϊκός. Πήρε το όνοµά του από τις Μυκήνες,που βρίσκονται στην Πελοπόννησο και ήταν το µεγαλύτερο κέντρο του πολιτισµού αυτού.

Αρχείο:Sites mycéniens el.png
Κυριότερα κέντρα του Μυκηναϊκού πολιτισμού μετά το 1450 π.Χ.
 Άλλα µυκηναϊκά κέντρα ήταν η Θήβα, ο Ορχοµενός, η Αθήνα, η Ιωλκός, η Πύλος, η Σπάρτη, η Τίρυνθα.
Οι Μυκηναίοι ή Αχαιοί, έχοντας σαν παράδειγµα τους Μινωίτες, έγιναν κι αυτοί έµποροι. Με τα πλοία τους ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο κι έφταναν µέχρι την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Κύπρο. Κατέλαβαν και την Κρήτη που, µετά από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και την καταστροφή των πόλεών της, είχε χάσει τη µεγάλη της δύναµη.
Αργότερα οι Αχαιοί έκαµαν εκστρατεία εναντίον της Τροίας.
greek_vs_troy
Cities-Troas-Troy-02-goog.jpg
Τροία
Η θέση που βρισκόταν η Τροία ήταν πολύ σηµαντική για το εµπόριο. Γι’ αυτό οι Αχαιοί ήθελαν να την κατακτήσουν και να φτιάξουν εκεί δικό τους εµπορικό σταθµό. Ο Τρωικός πόλεµος, όπως έχουµε µάθει, κράτησε δέκα χρόνια.
Αχαιοί πολεµιστές ξεκινούν για τον πόλεµο. Λεπτοµέρεια από αρχαίο ελληνικό αγγείο.
Οι Αχαιοί κατέκτησαν την Τροία, µετά όµως άρχισαν να χάνουν σιγά σιγά τη δύναµή τους.
Ο Γερµανός ερευνητής Ερρίκος Σλήµαν ήταν ο πρώτος που έκανε ανασκαφές και ανακάλυψε τις Μυκήνες.

Ουδέτερα ουσιαστικά σε -ειο

Τα ουδέτερα ουσιαστικά σε -ειο, τα οποία τονίζονται στην παραλήγουσα και δηλώνουν τόπο, γράφονται με -ει-. Π.χ.:
σχολείο
γραφείο
κουρείο
νοσοκομείο
ιατρείο
μαγειρείο
καφενείο
ξενοδοχείο
νηπιαγωγείο

Επίσης, με -ει-γράφονται και τα ουδέτερα ουσιαστικά που δηλώνουν την αρχή, την υπηρεσία και τα πρόσωπα που την αποτελούν. Π.χ.:
αρχηγείο
διδασκαλείο
εφετείο
λιμεναρχείο
στρατοδικείο
σωματείο

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται και δε γράφονται με -ει-, αν και τονίζονται στην παραλήγουσα, τα ουσιαστικά:
κρύο
πλοίο
βιβλίο
θρανίο

Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες / Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός - Σχεδιάγραμμα μαθήματος


22 Μαΐου 2012

Είδη ψωμιού - Ενότητα : Του κόσμου το ψωμί


Σταρένιο (λευκό): πρόκειται για λευκό ψωμί, από τα πλέον συνηθισμένα σήμερα που φτιάχνεται από λευκό αλεύρι, είναι πλούσιο σε ασβέστιο αλλά πιο φτωχό σε φυτικές ίνες, αφού παρασκευάζεται από αλεύρι που έχει υποστεί αφαίρεση φύτρου και έχει επεξεργαστεί.


Σικάλεως: υπερτερεί έναντι του λευκού ψωμιού σε σχέση με τις φυτικές ίνες, έχει σκούρο χρώμα και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά.

Γερμανικό ψωμί: στην Γερμανία (όπως και σε αρκετές χώρες) το ψωμί παίρνει το όνομα του από το δημητριακό από το οποίο παρασκευάζεται.

  

Ψωμί από καλαμποκάλευρο: είναι γνωστή στους παλαιότερους και ως μπομπότα. Πρόκειται για μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου. Έχει κίτρινο χρώμα, χαμηλή διατροφική αξία και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες. Στην Ελλάδα έχει συνδυαστεί με την Κατοχή και την έλλειψη τροφίμων που υπήρχε.



Πολύσπορο: πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομα του καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.


Ολικής αλέσεως: πρόκειται για σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο και θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ, ενώ επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Ακόμη, υπάρχει το βιολογικό ψωμί, που έχει παρασκευαστεί από αλεύρι βιολογικής προέλευσης. Το αλεύρι έχει παραχθεί από σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά και έχουν πιστοποιηθεί για αυτή τους την καλλιέργεια. Αυτό μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε φούρνους που παράγουν τέτοιου είδους ψωμί.

Χωριάτικο: Σταρένιο ψωμί, λευκό, προτιμάται από τον περισσότερο κόσμο. Μπορεί να έχει μακρόστενο σχήμα ή κυκλικό. Έχει ξεροψημένη κόρα και σουσάμι μαύρο ή λευκό ή συνδυασμό τους για γαρνιτούρα.

Ψωμί για τοστ: Ειδική κατηγορία ψωμιού όπως λέει και το όνομα του, με χρήση σε τοστ και ορεκτικά. Μπορεί να έχει κόρα ή όχι, ενώ βγαίνει και σε ολικής άλεσης, σικάλεως εκτός από σταρένιο.

Με προζύμι: Ειδική κατηγορία ψωμιού, που ζυμώνεται αποκλειστικά με προζύμι. Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο.


Λιόψωμο: Ψωμί με ελιές. 


Σταφιδόψωμο: Ψωμί που έχει ζυμωθεί με σταφίδες. 



Καρυδόψωμο: Το τρίτο της παρέας (λιόψωμο, σταφιδόψωμο, καρυδόψωμο) αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο. Συνήθως συνοδεύει κόκκινα, γλυκά κρασιά π.χ. Μαυροδάφνη. Εκτός από καρύδια έχει και σταφίδα ώστε να σπάει το ξερό του ψωμιού και του καρυδιού. Φτιάχνεται κυρίως σε γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) ή σε ειδικές περιπτώσεις και κατά παραγγελία. 

Μπαγκέτα: Γνωστή κυρίως επειδή χρησιμοποιείται σε σάντουιτς, αποτελεί μια ειδική κατηγορία ψωμιού. Λευκή ή μαύρη (ολικής άλεσης) με σουσάμι ή χωρίς αποτελεί την κύρια επιλογή για κολατσιό. Είναι μακρόστενη, τραγανή και όπως το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες φρέσκια.

Γεμιστό ψωμί: Όπως ακριβώς το λιόψωμο, σταφιδόψωμο, καρυδόψωμο, ένα ψωμί μπορεί να έχει γέμιση από ζαμπόν, τυρί, καρότο, μανιτάρια κ.α. Κάθε συνταγή, ανάλογα με τη γέμιση διαφέρει στα υλικά αλλά και στον τρόπο και την ώρα ψησίματος.

Χριστόψωμο: Είναι ένα ειδικό είδος ψωμιού, αφού φτιάχνεται κυρίως τα Χριστούγεννα. Πέρα από μαγιά, αλεύρι, έχει γιαούρτι, καρύδια, μπαχαρικά, μέλι, αλάτι.

Ψωμί με μπίρα: Μια ακόμα κατηγορία ψωμιού, με έντονη τη γεύση της μπύρας η οποία ζυμώνεται με τα υπόλοιπα υλικά.

Ψωμάκια για πρωινό: πολλά ψωμάκια τρώγονται για πρωινό όπως για παράδειγμα τα ψωμάκια κανέλας. Είναι στρογγυλά, καμιά φορά είναι γλυκά και είναι ιδανικά να συνοδέψουν τον καφέ, το τσάι ή το γάλα του πρωινού αλλά και ως ενδιάμεσο γεύμα πριν το μεσημέρι.

Λαγάνα: αποκλειστικά πασχαλινό ψωμί. Φτιάχνεται για κατανάλωση την Καθαρά Δευτέρα και δεν έχει μέσα γάλα ή αυγά παρά μόνο αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, γλυκάνισο, σουσάμι και καμιά φορά κρασί. Έχει παραλληλόγραμμο σχήμα συνήθως.

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach