Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

31 Μαΐου 2012

Η ακρόπολη των Μυκηνών

 Στην Πελοπόννησο, στη βόρεια πλευρά του κάμπου του Άργους, βρίσκονται οι Μυ­κήνες.Σήμερα εκεί υπάρχουν μόνο ερείπια. Όμως, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε εκεί μια σπουδαία πόλη, που ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
Η ακρόπολη των Μυκηνών χτίστηκε πάνω σε ένα λόφο και ήταν περιτριγυρισμένη από γερά τείχη.
Ήταν τόσο μεγάλες οι πέτρες αυτών των τειχών, που οι άνθρωποι πί­στευαν ότι θα τα έφτιαξαν κύκλωπες. Γι' αυτό τα λένε μέχρι σήμερα κυκλώπεια τείχη.
Τη μεγάλη πύλη του τείχους στόλιζαν δυο πέτρινα λιοντάρια, που παραμένουν στη θέ­ση τους μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η περίφημη πύλη των λεόντων.
Μέσα στην ακρόπολη βρισκόταν το ανάκτορο, όπου κατοικούσε ο βασιλιάς με την οικογένειά του. Στο ισόγειο του ανακτόρου υπήρχε μια μεγάλη αίθουσα, το μέγαρο. Εκεί ήταν ο θρόνος του βασιλιά.
Στο κέντρο της βρισκόταν μια στρογγυλή εστία, όπου έκαιγε η φωτιά. Εκεί ο βασιλιάς έκανε συμπόσια και διασκέδαζε με τους φίλους του. Δίπλα από το μέγαρο υπήρχαν πολλά δωμάτια και λουτρά για τη βασιλική οικο­γένεια. Οι τοίχοι του ανακτόρου ήταν στολισμένοι με όμορφες τοιχογραφίες που πα­ρίσταναν πολεμικές σκηνές και σκηνές κυνηγιού.
Τοιχογραφία Μυκηναίας - Ακρόπολη Μυκηνών

Η προσωπίδα του Αγαμνέμονα

Μυκήνες, κάτω ακρόπολη.
Ο "Κρατήρας των πολεμιστών" 13ος αιώνας π.Χ. 


Μέσα στην ακρόπολη υπήρχαν και αποθήκες, εργαστήρια, θησαυροφυλάκια, σπί­τια για τους φρουρούς, τους αξιωματούχους και τους τεχνίτες, υπόγειες δεξαμενές νερού και το ιερό των θεών.Η πόλη των Μυκηνών, όπου ζούσε ο λαός, ήταν χτισμένη γύρω από την ακρόπολη. Οι κάτοικοι όμως, όταν πλησίαζαν εχθροί, έμπαιναν όλοι μέσα στην ακρόπολη για προστασία.

Δείτε το παρακάτω ντοκιμαντέρ που έχει ως θέμα την παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ και των ΤΑΦΩΝ στις ΜΥΚΗΝΕΣ. Ο αφηγητής κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην παρουσία του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ και στις ανασκαφές του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ. Η περιήγηση ξεκινάει από την περίφημη ΠΥΛΗ των ΛΕΟΝΤΩΝ, όπου αναλύεται η κατασκευή της, και ακολουθεί η παρουσίαση Βασιλικού Τμήματος του ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ και η επίσκεψη στο μουσείο όπου φιλοξενούνται τα χρυσά ευρήματα των τάφων. Στη συνέχεια, γίνεται παρουσίαση των ΤΑΦΩΝ, του θρησκευτικού κέντρου των ΜΥΚΗΝΩΝ, των θεμελίων του Ανακτόρου, του ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ της ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ, του ΜΕΓΑΡΟΥ των ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ, των υπόγειων ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ και αναλυτική παρουσίαση του ΤΑΦΟΥ του ΑΙΓΙΣΘΟΥ. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με τον ΤΑΦΟ του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ και την αναφορά της αφηγήτριας στα ευρήματα του βασιλικού τάφου.

Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ
                                              (Διάρκεια 30 λεπτά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach