Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

26 Μαΐου 2012

Επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιά μας !

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας από την ενότητα "Του κόσμου το ψωμί"  οι μαθητές της τρίτης τάξης (Γ1)  επισκεφτήκαμε το φούρνο του κ. Σίμου Μαλακάκη.

Η μέρα ξεκίνησε ετοιμάζοντας τις ερωτήσεις που θα έκαναν αργότερα στο φούρναρη και συνεχίσαμε με την επίσκεψη στο αρτοποιείο, έναν παραδοσιακό φούρνο.

Εκεί αφού μας ξενάγησαν στο χώρο του αρτοποιείου, οι μαθητές πήραν συνέντευξη από τον κ. Σίμο για το παραδοσιακό επάγγελμα του φούρναρη. 

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού καθώς και λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού:
Για την παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιείται αλεύρι μαζί με νερό, μαγειρικό αλεύρι και προζύμι. Το καλύτερο ψωμί γίνεται με σιτάλευρο. Το σιτάλευρο εκτός από άμυλο και τις άλλες ουσίες, περιέχει και μία άλλη λευκωματούχα ουσία, τη γλουτένη, που κάνει ελαστική τη ζύμη. Το αλεύρι, η κυριότερη ύλη του ψωμιού, ανακατεύεται και ζυμώνεται με νερό, το αλάτι και τη μαγιά με το χέρι ή με ζυμωτικά μηχανήματα. Το ζύμωμα τερματίζεται όταν το ζυμάρι αποκτήσει κανονική πυκνότητα.
Αφήνεται επί μιάμιση ώρα πριν ψηθεί για να υποστεί ζύμωση και να φουσκώσει. Η ζύμωση προκαλείται από τη μαγιά. Κόβεται έπειτα σε κομμάτια και πλάθεται σε ψωμιά. Τα ψωμιά ψήνονται σε φούρνους σε θερμοκρασία 200 βαθμούς έως 250 βαθμούς. Το ψήσιμο διαρκεί συνήθως μια ώρα. Όλοι οι μικροοργανισμοί της ζύμης με το ψήσιμο καταστρέφονται. Το φούσκωμα του ψωμιού οφείλεται σε μετατροπή του αμύλου σε σάκχαρο. Το σάκχαρο μετατρέπεται σε οινόπνευμα και σε διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο διαστέλλεται από τη θερμότητα και προκαλεί το φούσκωμα του ψωμιού. Αυτό κάνει το ψωμί πορώδες.
Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού καθώς και τα μηχανήματα που βοηθούν στη διαδικασία αυτή. 


Τα ίδια τα παιδιά έπλασαν το ζυμάρι κι έφτιαξαν με πολλή όρεξη διάφορα σχήματα ψωμιού.

Φύγαμε έχοντας λύσει τις απορίες μας για την παραγωγή του ψωμιού και παίρνοντας τα δικά μας ψωμιά, αφού τα δοκιμάσαμε καταλήξαμε ότι ήταν  τα πιο γλυκά ψωμιά του κόσμου !!

2 σχόλια:

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach