Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης,3ος Όροφος, βιτρίνα "ΓΕΩΡΓΙΑ" |
Στα παλιότερα χρόνια άλεθαν το σιτάρι με το χειρόμυλο. Έριχναν την ποσότητα του σιταριού που ήθελαν στην τρύπα που βρισκόταν στο κέντρο της περιστρεφόμενης μυλόπετρας. Στη συνέχεια, πιάνοντας από τη λαβή, γυρνούσαν την περιστρεφόμενη μυλόπετρα πάνω στη σταθερή και έτσι άλεθαν το σιτάρι και έπαιρναν το αλεύρι.
Χειρόμυλος (διάρκεια 2' λεπτά)
Όργωμα με γαϊδούρια στην Πάτμο (διάρκεια 2' λεπτά)
Παραδοσιακό αλώνισμα στα Καλάβρυτα (διάρκεια 7' λεπτά)
Λίχνισμα στην Πάτμο (διάρκεια 2' λεπτά)
Παραδοσιακό ψωμί Μελιδόνι Κοζάνης (διάρκεια 3' λεπτά)
Διάβασε περισσότερα για τους χειρόμυλους:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου