Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

15 Μαΐου 2012

Χειρόμυλος - Το πιο γλυκό ψωμί

Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης,3ος Όροφος, βιτρίνα "ΓΕΩΡΓΙΑ"

Στα παλιότερα χρόνια άλεθαν το σιτάρι με το χειρόμυλο. Έριχναν την ποσότητα του σιταριού που ήθελαν στην τρύπα που βρισκόταν στο κέντρο της περιστρεφόμενης μυλόπετρας. Στη συνέχεια, πιάνοντας από τη λαβή, γυρνούσαν την περιστρεφόμενη μυλόπετρα πάνω στη σταθερή και έτσι άλεθαν το σιτάρι και έπαιρναν το αλεύρι.
Χειρόμυλος (διάρκεια 2' λεπτά)




Όργωμα με γαϊδούρια στην Πάτμο (διάρκεια 2' λεπτά)

Παραδοσιακό αλώνισμα στα Καλάβρυτα (διάρκεια 7' λεπτά)

Λίχνισμα στην Πάτμο (διάρκεια 2' λεπτά)


Παραδοσιακό ψωμί Μελιδόνι Κοζάνης (διάρκεια 3' λεπτά)



Διάβασε περισσότερα για τους χειρόμυλους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach