Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

17 Μαΐου 2012

Οι συσκευασίες μας πληροφορούνΑπό τις συσκευασίες των προϊόντων μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες κι έτσι θα πρέπει φροντίζουμε να ελέγχουμε τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος που θα επιλέξουμε και ας σκεφτούμε: "Είναι, άραγε αυτό το προϊόν ό,τι πιο υγιεινό θα μπορούσα να αγοράσω;"
Τι πληροφορίες υπάρχουν στις ετικέτες τροφίμων και γιατί είναι σημαντικές; Θα πρέπει να κοιτάξουμε την ετικέτα τροφίμων πάνω στη συσκευασία του προϊόντος που έχουμε μπροστά μας και να ψάξουμε να βρούμε:
1.Το όνομα του προϊόντος: (το όνομα δεν μπορεί να είναι παραπλανητικό. Εφ' όσον λέει "σοκολάτα γάλακτος με δημητριακά και σταφίδες", πρέπει να έχει μέσα πραγματική σοκολάτα γάλακτος και όχι αρωματικές ουσίες).
  
2.Την ημερομηνίας λήξης: (πρέπει να υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα που αγοράζουμε. Να υπολογίσουμε ότι το προϊόν που αγοράζουμε πρέπει να καταναλωθεί πριν από αυτή την ημερομηνία).
3.Τον πίνακα συστατικών: (είναι μια από τις πιο βασικές πληροφορίες της ετικέτας τροφίμων. Να προτιμάμε τα προϊόντα που αποτελούνται από φυσικά συστατικά και να αποφεύγεις αυτά που περιέχουν χρώματα ή συντηρητικά. Το πρώτο συστατικό της σοκολάτας π.χ. "σόκο-σόκ" είναι η ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη συγκεκριμένη σοκολάτα υπάρχει περισσότερη ζάχαρη από κάθε άλλο συστατικό).


4.Το βάρος ή η ποσότητα του προϊόντος: (η ποσότητα πρέπει να αναφέρεται. Συχνά, εμφανίζεται ένα μεγάλο e, το οποίο σημαίνει ότι η ποσότητα -ίσως- να διαφέρει λίγο από συσκευασία σε συσκευασία. Δύο διαφορετικές συσκευασίες με το ίδιο μέγεθος δεν έχουν πάντα την ίδια ποσότητα περιεχομένου).

5.Τις οδηγίες χρήσης και φύλαξης: (οδηγίες για τη σωστή χρήση και φύλαξη του προϊόντος).
6.Το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή: (πρέπει να αναφέρονται).
Παρατηρώντας προσεκτικά τις συσκευασίες διάφορων προϊόντων μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφική αξία τους:
Καραμέλες: Τα γράμματα είναι τόσο μικρά που απλά δε διαβάζονται.
Πατατάκια: Όπως βλέπετε και παραπάνω, περιέχουν 36% λιπαρά - περισσότερα και από κρέμα γάλακτος! Δεν αναφέρεται δε το νάτριο (αλάτι) που περιέχουν. Παχυσαρκία και υπέρταση περιέχονται στο αγαπημένο "σνακ" των παιδιών.

Σοκολατάκια: Πρέπει να είναι κανείς χημικός για να καταλάβει τα συστατικά τους!
"Γεύση" σοκολάτας και όχι σοκολάτα!

...και μη ξεχνάς πάντα να κοιτάς... την ημερομηνία λήξης των προϊόντων !Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach