Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

14 Νοεμβρίου 2011

Η ιστορία του Ηρακλή με λίγα λόγια


Ο Ηρακλής ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης. Είχε και έναν αδερφό, τον ΙΦΙΚΛΗ, ο οποίος ήταν από άλλον πατέρα (τον Αμφιτρύωνα). Χάρη στο γάλα πού ήπιε από την ΗΡΑ, (με τη βοήθεια του ΔΙΑ), έγινε ανίκητος. Σε ηλικία 8 μηνών η ΗΡΑ έστειλε δυο φίδια να πνίξουν τον Ηρακλή και τον Ιφικλή, αλλά ο Ηρακλής τα έπνιξε.
   Όταν ήταν νεαρός σε κάποιο σταυροδρόμι συνάντησε την Αρετή και την Κακία. Αποφάσισε να ακολουθήσει το  δρόμο της Αρετής, που θα ήταν γεμάτος κόπους και αγώνες, αλλά και καλά έργα.
   Καθώς  μεγάλωσε, παντρεύτηκε τη Μέγαρα, την οποία και σκότωσε μαζί με τα παιδιά τους, κάποια στιγμή που τον τρέλανε η ΗΡΑ. Για να τον συγχωρέσουν οι θεοί, η ΠΥΘΙΑ, ιέρεια του Απόλλωνα, η οποία ζούσε στο μαντείο των Δελφών , του είπε να υπηρετήσει για 12 χρόνια τον ξάδερφό του τον Ευρυσθέα. Μετά θα γινόταν αθάνατος και θα ανέβαινε στον Όλυμπο.
   Πήγε στον Ευρυσθέα, που ζούσε στις Μυκήνες, παίρνοντας μαζί και τον ανιψιό του τον ΙΟΛΑΟ. Εκεί έκανε τους παρακάτω 12 ΑΘΛΟΥΣ του:

  1. Το λιοντάρι της Νεμέας (Έτρωγε ζώα και ανθρώπους. Το ζάλισε χτυπώντας το  με ένα ρόπαλο, το έπνιξε και πήρε το δέρμα του, τη ΛΕΟΝΤΗ, για ασπίδα προστασίας, καθώς δεν το τρυπούσαν βέλη)
  2. Η Λερναία Ύδρα (Φοβερό νερόφιδο με εννιά κεφάλια, που έβγαζαν φωτιά. Της έκοψε τα κεφάλια και τα έκαψε με τη βοήθεια του Ιόλαου.)
  3. Ο κάπρος του Ερύμανθου (Φοβερό αγριογούρουνο, το οποίο έπιασε ζωντανό και το πήγε στον Ευρυσθέα.)
  4. Το ελάφι με τα χρυσά κέρατα (Το έπιασε ζωντανό μετά από κυνήγι ενός χρόνου και το πήγε στον Ευρυσθέα. Κατόπιν το ελευθέρωσε καθώς ήταν το ιερό ελάφι της Άρτεμης).
  5. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες (Πουλιά με σιδερένια ράμφη και φτερά. Τα έβγαλε από την κρυψώνα τους χτυπώντας δύο κρόταλα της Αθηνάς και τα εξόντωσε).
  6. Οι στάβλοι του Αυγεία (Σκάβοντας δύο χαντάκια, για να περάσουν μέσα από τους βρώμικους στάβλους τα νερά δύο ποταμών, καθάρισε σε μία μέρα, ολόκληρα βουνά κοπριάς) .
  7. Ο ταύρος του Μίνωα (Ζούσε στην Κρήτη. Έβγαζε φωτιές από το στόμα. Ανεβασμένος στην πλάτη του ο Ηρακλής , πέρασε το Αιγαίο πέλαγος και τον πήγε στις Μυκήνες.)
  8. Τα άγρια άλογα του Διομήδη ( 4 άγρια άλογα που ζούσαν στη Θράκη και έτρωγαν ανθρώπους. Σκότωσε τον Διομήδη και τα έφερε στις Μυκήνες .)
  9. Η ζώνη της Ιππολύτης (Πολέμησε τις ξακουστές στην ιππασία και στο τόξο Αμαζόνες και πήρε τη ζώνη της βασίλισσάς τους Ιππολύτης.)
  10. Τα βόδια του Γηρυόνη (Ο Γηρυόνης ήταν τέρας με 3 σώματα. Τα βόδια τα φύλαγε ο σκύλος του Όρθος, που είχε 2 κεφάλια και ουρά φίδι. Αφού τους σκότωσε, έφερε τα βόδια στον Ευρυσθέα.
  11. Ο Κέρβερος του Άδη (Φοβερό σκυλί με 3 κεφάλια. Το έφερε μετά από πάλη ζωντανό στον Ευρυσθέα και το επέστρεψε πίσω στον Άδη).
  12. Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (Όποιος τα έτρωγε έμενε πάντα νέος. Τα πήρε με την βοήθεια του Άτλαντα, τον οποίο χρειάστηκε να κοροϊδέψει για να τα πάει στον Ευρυσθέα.)
     Κάθε φορά που πήγαινε κάποιο από τα φοβερά ζώα που έπιανε στον Ευρυσθέα, αυτός από το φόβο του κρυβόταν σε ένα χάλκινο πιθάρι

Επιτέλους ήταν ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

   Παντρεύτηκε την ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ, την οποία και προσπάθησε να κλέψει ο κένταυρος ΝΕΣΣΟΣ. Ο Ηρακλής τον σκότωσε, αλλά το δηλητηριασμένο αίμα του, με το οποίο πότισε η ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ τον χιτώνα του, ( όπως ψέματα της είχε πει ο κένταυρος να κάνει, ώστε να την αγαπά παντοτινά ο Ηρακλής), στάθηκε αιτία για τον χαμό του.


 
  Τον έκαψαν πάνω σε ένα σωρό ξύλα, για να μην υποφέρει από το δηλητηριασμένο χιτώνα και μετά ανέβηκε και έζησε στον Όλυμπο, όπου και συμφιλιώθηκε με την ΗΡΑ.

Το όνομα Ηρακλής σημαίνει: αυτός που χάρη στο μίσος της ΗΡΑΣ, απέκτησε ΚΛΕΟΣ, δηλαδή μεγάλη δόξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach